Innjaging og skogstrening med valper.

 

 Vi bruker mye tid i skogen når valpen er liten for å gjøre den vant til skogen, alle lydene og de nye spennende luktene. Det at hunden føler seg trygg og har det gøy i skogen er det viktigste grunnlaget for en god jakthund. Derfor er det utrolig viktig at man, alltid,er der hunden gikk fra deg sist, selvom den ikke er langt unna. Dette fordi valpen følger sitt egne spor tilbake, og føler de har "gjort en god jobb", når menneske deres forsatt er på samme sted. Da er gleden kjempestor for menneske og hund! Etter hvert som tryggheten øker, øker også gleden og ikke minst evnen til å søke etter spor i skogen bedre, og lengden på søket blir da merkbart bedre.

Søket på hunden er etter vår mening en egenskap vi mennesker kan påvirke mye. Kanskje du har hørt uttrykket:

"Det er de lateste jegerne som får de beste hundene"!

Ja erfaringsmessig har vi ofte sett at de jegerne som helst skulle hatt hunden til å jage "i går", ofte har et dårlig søk. Derfor er det viktig å tenke på at utviklingen hos valpene er forskjellig, noen er tidlig ute, mens andre bruker lenger tid. La hunden få utvikle seg i sitt tempo og ikke legg press på hverken deg selv eller hunden.

Lengden på treningsøktene bør ikke være for lange da en valp ikke klarer å konsentrere seg særlig lenge om gangen. Et par timer er nok, og kan gjerne gjøres om ettermiddagen, men pass endelig på at valpen aldri blir sliten og lei. Da blir det ikke en possitiv opplevelse og glede for den lenger!!! Vi trener ikke valpene i mørket.

Mengden trening er veldig individuelt, men vi er ute hvertfall tre til fire ganger i uka med våre valper. All trening i skogen må være possitivt og morsomt. Det å følge utviklingen av evner, forståelse og mestring hos hunden er en fantastisk opplevelse!!!

Når valpen har funnet en spennende lukt, vil den forsøke å utrede dette. Da er det vanlig at valpen jobber en stund, men plutselig lurer på hvor menneske deres er og kommer i full fart tilbake. Da er det kjempe viktig at menneske ikke har flyttet seg! Samarbeid er svært viktig for en god drevhund, da blir jakta mye mer effektiv.

Det å søke seg tilbake til "godlukten" og fortsette jobben med å finne viltet er en egenskap en god drevhund må kunne. På denne måten støtter og hjeper vi valpen til å tørre å stole deg, og aller viktigst, på seg selv!

Og selvtillitt er like viktig for hunder, som for mennesker!

Dette må vi presisere er vår måte å jager inn en valp på, som vi har meget god erfaring med. Innlegget er ment som inspirasjon og opplysning om hvordan en kan jage inn en valp.

Kennel Prestbråtan ønsker lykke til med hunden og valpen og jakten!